
Investing.com — Avrupa’daki fon yöneticileri, Bank of America Securities’in son aylık anketine göre, bölgenin büyüme ve hisse senedi görünümü konusunda daha iyimser hale gelirken, ekonomik momentumuna olan güvenin azaldığı ABD’den uzaklaşma eğilimi gösteriyor.
Ankete katılanların net %44’ü önümüzdeki 12 ayda Avrupa’da daha güçlü büyüme bekliyor. Bu oran Haziran ayında %29’du.
Küresel büyüme beklentileriyle aradaki fark geniş kalırken, “çoğunluk artık Euro Bölgesi mali teşvikini, ABD politika desteğinin yerini alarak, genel olarak küresel büyüme için en büyük olumlu faktör olarak görüyor” dedi Andreas Bruckner liderliğindeki BofA analistleri.
Bu arada, katılımcıların %63’ü ABD büyümesinin yavaşlamasını bekliyor. Aynı oranda katılımcı, Avrupa’nın mali harcamalar sayesinde Amerikan politika zorluklarından ayrışacağına inanıyor. Bu oran geçen ay %25’ti.
Raporda şu ifade yer alıyor: “%63’ü önümüzdeki aylarda ABD büyümesinin yavaşlamasını beklerken, %10’dan azı hızlanma öngörüyor. Çoğunluk, Başkan Trump’ın politika gündemini büyüme açısından olumsuz ve enflasyon açısından olumlu değerlendiriyor.”
Buna karşılık, yatırımcılar Avrupa hisselerine giderek daha fazla iyimser bakıyor. Net %81’i önümüzdeki yıl Avrupa hisselerinde kazanç öngörürken, net %41’i fazla ağırlık pozisyonları bildiriyor – bu 2021’den bu yana en yüksek oran. Bu durum, ABD hisselerindeki net %23’lük düşük ağırlıkla tezat oluşturuyor.
Ankete göre, katılımcıların %74’ü, mali genişleme yenilenen Avrupa entegrasyonuyla eşleştirilirse Avrupa’nın yapısal düşük performansının tersine dönebileceğine inanıyor.
Stil tercihleri de önemli ölçüde değişti. Rapor şöyle diyor: “Katılımcıların net %37’si Avrupa’daki döngüsel hisselerin savunma hisselerine göre daha fazla yükseleceğini bekliyor.” Bu oran geçen ay %18’di.
Küçük ölçekli şirketler, değer ve yüksek kaliteli hisseler daha fazla tercih edilirken, bankalar en çok tercih edilen fazla ağırlık olmaya devam etti. Ardından teknoloji ve sanayi sektörleri geldi. Otomotiv, perakende ve temel kaynaklar en az ağırlık verilen sektörler oldu.
Almanya, Avrupa’da en çok tercih edilen hisse senedi piyasası konumunu korurken, İsviçre ve Fransa en az tercih edilenler oldu.
Sektörler içinde, sanayi sektörünün önümüzdeki 12 ayda en iyi performansı göstermesi bekleniyor ve finans sektörünü geride bırakıyor.
Katılımcıların yarısından fazlası, Avrupa bankalarının rallilerine rağmen hala cazip göründüğünü düşünüyor. %74’ü ise artık yeterli döngüsel maruziyete sahip olmamanın en büyük portföy riski olduğunu söylüyor.
Bu arada, makro ortam karışık kalmaya devam ediyor. Katılımcıların %44’lük çoğunluğu yakın vadede stagflasyon bekliyor. Yatırımcıların net %4’ü şimdi Avrupa’da daha yüksek çekirdek enflasyon beklerken, geçen ay net %29’u daha düşük enflasyon bekliyordu.
Nakit seviyeleri artan risk iştahını göstererek %3,4’e düştü. ABD dolarına karşı duyarlılık ise ayı eğilimli kalmaya devam etti.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.