DOLAR 43,5143 % 0.03
EURO 51,6605 % 0.08
STERLIN 59,5850 % 0.01
FRANG 56,3214 % 0.07
ALTIN 6.545,87 % -3,58
BITCOIN 76.332,35 -3.352

BYD, Türkiye’deki fabrikasında üretime erken başlamayı hedefliyor

BYD, Türkiye’deki fabrikasında üretime erken başlamayı hedefliyor

Yayınlanma Tarihi : Google News

Investing.com – Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Avrupa’daki üretim planlarında rotasını yeniden şekillendiriyor. Şirket, Macaristan’da inşası devam eden fabrikasında seri üretimi en az 2026’ya kadar ertelerken, Türkiye’deki yeni tesisinde ise planlanandan daha erken tarihte üretime başlamayı hedefliyor. Üstelik BYD’nin Türkiye’deki üretim kapasitesini açıklanan planların ötesinde artırması bekleniyor.

Reuters’ın konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, şirketin strateji değişikliğinde Türkiye’nin daha düşük işçilik maliyetleri ve avantajlı üretim koşullarının etkili olduğu belirtiliyor. Türkiye’deki tesisin kısa sürede, öngörülenden çok daha büyük bir üretim hacmine ulaşabileceği ifade ediliyor.

Macaristan tesisi yavaş başlayacak  

Macaristan’da inşa edilen BYD fabrikasında ise planlar geri çekilmiş durumda. Şirket, 2026 yılına kadar bu tesiste seri üretime başlamayacak ve ilk iki yıl boyunca fabrikanın tam kapasite altında çalışması öngörülüyor. Bu durum, Avrupa Birliği’nin Çin yatırımlarını çekme hedefi açısından önemli bir geri adım olarak değerlendiriliyor.

Avrupa’da daha önce Çin menşeli elektrikli araçlara karşı uygulanan gümrük vergileri, otomobil devlerinin üretim üslerini Avrupa’ya taşımasını teşvik etmeyi amaçlıyordu. Ancak BYD’nin Macaristan’daki üretim takvimini ötelemesi ve Türkiye’yi önceliklendirmesi, bu stratejinin yetersiz kalabileceğini ortaya koyuyor.

Avrupa Birliği için stratejik kayıp: Yatırım ve istihdam Türkiye’ye kayabilir

BYD’nin üretimi Türkiye’ye çekmesi, Avrupa Birliği içinde üretim yatırımları ve istihdam yaratma planlarını doğrudan etkileyebilir. Macaristan’ın elektrikli araç sanayinde bir merkez olma hedefi, bu gecikmeyle zora girerken, Türkiye’nin bölgesel üretim üssü olarak öne çıkması dikkat çekiyor.

Bu gelişme, Avrupa’da iyi ücretli üretim istihdamı yaratmayı hedefleyen sanayi politikalarına da bir darbe vurabilir. BYD’nin yatırım önceliğini Türkiye’ye kaydırması, küresel otomotiv firmalarının düşük maliyetli ancak stratejik konumlara yönelme eğilimini güçlendirdi.

Türkiye’nin EV ekosistemi güçleniyor  

BYD’nin Türkiye’deki fabrikada erken üretime geçiş hamlesi, ülkenin elektrikli araç üretim ekosistemi açısından da stratejik bir fırsat sunuyor. Üretimin beklenenden önce başlaması ve kapasitenin başlangıç planlarının ötesine geçmesi, Türkiye’yi bölgede önemli bir EV üretim merkezi haline getirme potansiyeli taşıyor.

Özellikle Avrupa pazarına ihracat amacıyla kullanılacak bu üretim hattı, Türkiye’nin küresel otomotiv sahnesindeki rolünü güçlendirebilir. BYD’nin resmi takvimi ve üretim modeliyle ilgili ayrıntıların önümüzdeki dönemde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Ancak mevcut gelişmeler, Türkiye’nin uluslararası elektrikli araç yatırımları için cazip ve öncelikli bir destinasyon haline geldiğini ortaya koyuyor.


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    43,4919 43,5143 % 0.03
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    51,6141 51,6605 % 0.08
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    59,5342 59,5850 % 0.01
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    56,2716 56,3214 % 0.07
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    31,8648 31,8877 % -0.19
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    10.469,99 10.702,50 % -3,58
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    6.543,74 6.545,87 % -3,58
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    76.332,35 -3.352

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış