
Investing.com — Petrol ve doğalgaz operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarını tespit etmek için tasarlanan bir uydunun uzayda kaybolduğu, Çevre Savunma Fonu (EDF) tarafından Salı günü duyuruldu.
Mart ayından bu yana dünya genelindeki sondaj sahalarından, boru hatlarından ve işleme tesislerinden emisyon verileri ve görüntüler toplayan 88 milyon dolarlık MethaneSAT, yaklaşık 10 gün önce rotasından çıktı. Uydunun son bilinen konumu Norveç’in Svalbard bölgesi üzerindeydi ve EDF, uydunun gücünü kaybetmesi nedeniyle kurtarılmasını beklemiyor.
EDF’nin kıdemli başkan yardımcısı Amy Middleton şöyle dedi: “Bunu bir başarısızlık değil, bir aksilik olarak görüyoruz. O kadar çok ilerleme kaydettik ve o kadar çok şey öğrendik ki, eğer bu riski almasaydık, bu öğrendiklerimizin hiçbirine sahip olamazdık.”
Uydunun Mart 2023’teki fırlatılışı, EDF’nin 2021 yılında metan emisyonlarını azaltmayı taahhüt eden 120’den fazla ülkeyi sorumlu tutma kampanyasında önemli bir adımı temsil ediyordu. Ayrıca, Dubai COP28 iklim zirvesinde Aralık 2023’te metan ve rutin gaz yakma işlemlerini ortadan kaldırma sözü veren 50 petrol ve doğalgaz şirketinin vaatlerinin uygulanmasına yardımcı olmayı amaçlıyordu.
Diğer projeler metan emisyonlarına ilişkin uydu verilerini yayınlarken, MethaneSAT emisyon kaynakları hakkında daha ayrıntılı bilgiler sağlıyor ve emisyonların kamuya açık küresel bir haritasını oluşturmak için Google (NASDAQ:GOOGL) ile ortaklık kuruyordu.
Proje, 2020 yılında Bezos Earth Fund’dan 100 milyon dolarlık hibe dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan finansal destek aldı. Bununla birlikte, Arnold Ventures, Robertson Vakfı, TED Audacious Project ve EDF bağışçılarından da destek gördü. Yeni Zelanda Uzay Ajansı da projenin ortağıydı.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.