DOLAR40,7015% 0.02
EURO47,2204% 1.43
STERLIN54,1118% 0.44
FRANG50,6353% 1.11
ALTIN4.395,45% 2,23
BITCOIN113.827,040.275

AMB yetkilileri euronun fazla güçlenip güçlenmediğini değerlendiriyor – FT

AMB yetkilileri euronun fazla güçlenip güçlenmediğini değerlendiriyor – FT

Yayınlanma Tarihi : Google News

Investing.com — Bazı Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, Financial Times’a göre, euronun bu yıl ABD doları karşısında hızlı yükselişinin ardından para biriminin daha güçlü olmasının etkisi konusunda endişelenmeye başladı.

Yatırımcıların ABD politikasındaki belirsizliğin arttığı bir dönemde Avrupa varlıklarına yönelmesiyle euro, bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 14 değer kazandı.

Ancak FT’nin aktardığına göre, kıdemli bir Avrupa merkez bankacısı eurodaki aşırı güçlenmenin enflasyonun hedeflerin altında kalmasına neden olabileceğini belirtti. Güçlü euro, fiyat artışlarını aşağı çekebilir ve ithalatı ucuzlatabilir. Bununla birlikte, ihraç edilen ürünlerin yurt dışında daha pahalı olmasına ve genel ekonomik faaliyeti olumsuz etkilemesine neden olabilir.

FT’nin bildirdiğine göre, euro bölgesindeki zayıf büyüme belirtileri ve ABD’nin olası gümrük vergilerinden kaynaklanabilecek zorluklar nedeniyle bazı merkez bankacıları rahatsız olmaya başladı.

Bu hafta başında AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Bloomberg TV’ye verdiği demeçte, euronun bu tür “aşırı değerlenmesinden” kaçınılması gerektiğini söyledi. Euronun yaklaşık 1,18 dolar seviyesinde olması kabul edilebilir olsa da, 1,20 doların üzerindeki seviyelerin politika yapıcılar tarafından görmezden gelinmesinin “karmaşık” olacağı konusunda uyardı.

Perşembe günü öğleden önce euro, 1,1792 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Doların bir dizi para birimi karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi 96,83 seviyesinde duruyordu. Bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti.

Bu hafta Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen AMB’nin yıllık forumunda, konuşmaların çoğu ABD dolarının dünyanın güvenli liman para birimi olarak uzun süredir devam eden rolü etrafında döndü. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın uluslararası kurumlar hakkındaki sert söylemleri ve korumacı görüşleri göz önüne alındığında bu konu öne çıktı.

Trump’ın Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’a yönelik sık eleştirileri, ABD merkez bankasının bağımsızlığı konusunda yeni endişeler yarattı. Bu durum, doların tasarruf ve yatırım için tercih edilen para birimi konumunu tehdit edebilir.

Konferansta konuşan AMB Başkanı Christine Lagarde, yatırımcıların dolara alternatif aradığına dikkat çekti. Doların zayıflığının “açıkça bir şeylerin bozulduğunu” gösterdiğini ve bunun “düzeltilebilir olup olmadığının” belirsiz olduğunu belirtti.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    40,592540,7015% 0.02
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    47,100247,2204% 1.43
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    53,962054,1118% 0.44
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    50,530550,6353% 1.11
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    29,476029,5310% 0.6
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    7.031,927.186,56% 2,23
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    4.394,954.395,45% 2,23
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    113.827,040.275

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış