
Investing.com — Küresel merkez bankaları arasında tırmanan ticaret gerilimleri ve jeopolitik istikrarsızlık, ekonomik dalgalanmaları geride bırakarak başlıca endişe kaynağı haline geldi. Bu durum UBS’in 31. Yıllık Rezerv Yönetimi Semineri Anketi’nde ortaya çıktı.
Rapor, 2025 yılının Mayıs ve Haziran ayları arasında yaklaşık 40 merkez bankasından alınan yanıtlara dayanıyor. Sonuçlar, risk algısında önemli bir değişimi gözler önüne seriyor.
UBS şöyle yazdı: “Ticaret savaşının tırmanması yüzde 73 ile ilk sırada yer alıyor.” Katılımcıların yüzde 51’i askeri çatışmaların daha da artmasını endişe kaynağı olarak gösterdi. Geleneksel olarak listenin başında yer alan ekonomik dalgalanma ise yüzde 49 ile üçüncü sıraya geriledi.
Önceki yıllardan farklı olarak, merkez bankaları artık politik ve jeopolitik faktörleri finansal istikrara yönelik temel tehdit olarak görüyor. UBS, “döviz rezervlerinin silahlaştırılması” konusundaki endişelerin 2023’teki yüzde 14 ve 2024’teki yüzde 32 seviyesinden keskin bir artışla yüzde 49’a yükseldiğini vurguladı.
Ankette ayrıca, çoğu rezerv yöneticisinin enflasyonun yapışkan kalacağını beklediği ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 54’ü ABD başlık TÜFE’sinin yüzde 2-3’e düşeceğini öngörürken, yüzde 40’ı önümüzdeki yıl içinde bu oranın yüzde 3-4 arasında kalacağına inanıyor.
Bununla birlikte, katılımcıların yüzde 83’ü Fed politika faizlerinin yüzde 3-4 arasında kalacağını bekliyor. Yüzde 43’ü ise 2026 yılına kadar ABD’de bir resesyon öngörüyor.
ABD siyaseti konusunda UBS, katılımcıların ikinci bir Trump yönetimine karşı temkinli olduklarını belirtti. Yüzde 65’i Federal Rezerv’in bağımsızlığının aşınması olasılığını temel endişe olarak gösterdi. Yaklaşık yarısı da hukukun üstünlüğü ve veri kalitesinde bozulma endişesi taşıyor.
Varlık dağılımı açısından, altın beş yıllık süreçte risk-getiri dengesi açısından en iyi seçenek olmaya devam ediyor.
UBS’e göre, gelişmekte olan piyasa borçlanma araçları ve yeşil tahviller de ilgi çekiyor. Ancak merkez bankalarının hisse senetlerine geçişlerini yavaşlattıkları görülüyor. Dolar, küresel rezerv para birimi olarak hakimiyetini sürdürürken, euro ve renminbi de zemin kazanıyor.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.