DOLAR40,0256% 0.13
EURO46,8533% 0.01
STERLIN54,2819% -0.2
FRANG50,1637% 0.17
ALTIN4.240,27% -1,14
BITCOIN108.459,990.177

Japonya/Kato: ABD ile adil bir ticaret anlaşması yapmak için çalışmayı sürdürmeye kararlıyız

Japonya/Kato: ABD ile adil bir ticaret anlaşması yapmak için çalışmayı sürdürmeye kararlıyız

Yayınlanma Tarihi : Google News

Foreks – Maliye Bakanı Katsunobu Kato, Japonya’nın ABD ile her iki tarafın da yararına olacak bir ticaret anlaşması yapmaya çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Trump yönetiminin karşılıklı gümrük tarifelerinnin yürürlüğe girme tarihini uzatmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Kato, “Japon hükümeti kolay tavizlerden kaçındığı ve zorlu müzakereleri sürdürdüğü, talep etmemiz gerekenleri talep ettiği ve korumamız gerekenleri koruduğu için, tarifelerin ABD mektubunda belirtildiği gibi 1 Ağustos’a kadar mevcut seviyelerde tutulacağını anlıyoruz” dedi.

Açıklama, ABD’nin Japon mallarına yönelik olarak 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan %25’lik gümrük vergisini açıklamasının ardından geldi. Japonya daha önce bu hafta yürürlüğe girmesi beklenen %24’lük bir oranla karşı karşıya kalmıştı.

Kato, müzakerelerin Japonya için en önemli öncelik olmaya devam edeceğini ve karşılıklı yarar sağlayacak bir anlaşma arayışının süreceğini söyledi.

Kato ayrıca, Japonya’nın ABD’nin yüksek gümrük vergilerinin ekonomi üzerindeki etkisini incelemeye devam edeceğini ve kurumsal finansmanı desteklemek de dâhil olmak üzere yerel sanayileri korumak için mümkün olan tüm tedbirleri alacağını sözlerine ekledi.

Trump tarafından imzalanan ve Truth Social’da yayınlanan bir mektupta Beyaz Saray, %25’lik rakamın Japonya ile “ticaret açığı eşitsizliğini ortadan kaldırmak için gerekenden çok daha az” olduğunu söyledi.

Mektupta ayrıca Japonya’nın ya da Japon şirketlerinin ABD ile ticaret uygulamalarında düzenlemeler yapması halinde Trump yönetiminin bu oranı düşürebileceği belirtiliyor.

Büyük bir otomobil ihracatçısı olan Japonya için otomobil tarifeleri, ABD ile görüşmelerinde kilit bir sorun teşkil ediyor. 

Fitch Solutions’ın bir birimi olan BMI analistlerine göre Tokyo, otomobillere uygulanan %25’lik gümrük vergisinde büyük bir indirim içermediği sürece ABD ile bir ticaret anlaşması imzalamayacak.

Otomobiller Japonya’nın ABD’ye ihracatının yaklaşık %30’unu oluşturuyor ve istihdam ve sanayi üretimi için merkezi bir öneme sahip.


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.