
Foreks – ABT eski Hazine Bakanı Larry Summers, Başkan Trump’ın hafta sonu imzaladığı vergi ve bütçe yasa tasarısını sert bir dille eleştirerek Amerika’nın mali sağlığına zarar verebileceği uyarısında bulundu.
ABC News’e konuşan Summers, “Güçlü bir siyasi ajandası olmayan hiçbir ekonomist bu tasarının ekonomi için iyi olduğunu düşünmez” diyerek tasarının ekonomik koşulları daha da kötüleştireceğini söyledi.
Vergi kesintileri yoluyla büyümeyi artırmayı amaçlayan tasarı, Kongre Bütçe Ofisi de dahil olmak üzere ekonomistler arasında bütçe açığına trilyonlarca dolar ekleme potansiyeli nedeniyle endişelere neden oldu. Summers, ABD’nin borcunu arttırırken nasıl küresel bir güç olarak kalabileceğini sorguladı.
Daha önce de Paul Krugman ve Joseph Stiglitz gibi Nobel ödüllü isimler açık bir mektupla yasayı kınamış, temel ekonomik zorlukları ele almakta başarısız olduğunu ve hükümet kapasitesini zayıflattığını söylemişlerdi.
Amerikan Bankacılar Birliği tasarının kısa vadeli büyüme potansiyelini överken, Amerikan Girişim Enstitüsü’ndekiler de dahil olmak üzere diğer uzmanlar, uzun vadeli faydaları konusunda Summers’ın şüpheciliğini paylaşıyor.