
Investing.com – Borsa İstanbul’da işlem gören Enerji ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler, Temmuz ayının ilk haftasında önemli projeler, yatırımlar ve stratejik adımlarla öne çıktı.
Ral GYO’dan Ankara’da yeni proje: Kaba inşaat süreci başladı
Ral Yatırım Holding A.Ş.’nin (RALYH) %100 bağlı ortaklığı olan Ral GYO, Ankara Mustafa Kemal Mahallesi’nde yeni projesine ilişkin önemli aşamaları duyurdu. Projede daha önce alınan iksa ruhsatı sonrası başlatılan zemin iyileştirme çalışmalarının ardından yapı ruhsatları da alınarak kaba inşaata geçildi. Kaba inşaatın 2026 yılının ilk yarısında tamamlanması planlanıyor.
Toplam 60.000 m2 inşaat alanına sahip prestijli karma kullanım konseptindeki projede, Central markasıyla geliştirilen mimari vizyonun öne çıktığı belirtildi. Söz konusu projenin tamamlanmasıyla birlikte, yaklaşık 4,1 milyar TL ciro katkısı sağlanması bekleniyor.
SAY Yenilenebilir, Ateş Wind Power’dan 4,65 milyon euro gelir bekliyor
Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS), rüzgar türbini ve kule aksamı tedarik ettiği ilişkili şirketi Ateş Wind Power’dan, 2025 yılının üçüncü çeyreğinde 4.650.000 euro hasılat bekliyor. Şirket, 2018 yılında imzalanan çerçeve sözleşme kapsamında tedarik faaliyetlerini sürdürüyor. 2022 yılından itibaren alınan siparişlere ilişkin hasılat beklentileri de çeyrek bazında açıklanmaya başlanmıştı.
İkinci çeyreğe ait hasılat detaylarının, ilgili çeyreğe ilişkin finansal tablolar aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi. Şirketin, bu beklentisiyle birlikte dönemsel gelirlerini sürdürülebilir şekilde artırmayı hedeflediği görülüyor.
Danıştay’dan çevresel dava sürecinde Kızılbük GYO lehine karar çıktı
Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (KZBGY), Marmaris’te yürütülen resort otel ve devremülk projesi için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararına karşı açılan davada bir kez daha lehine sonuç aldı. Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından daha önce davanın reddine karar verilmişti. Bu kararın, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Danıştay’a taşınmasının ardından temyiz süreci de Kızılbük GYO lehine sona erdi.
Danıştay Dördüncü Dairesi, dosyada yürütmenin durdurulmasını gerektirecek bir husus bulunmadığına hükmederek temyiz talebini reddetti. Bu karar, projenin çevresel ve hukuki çerçevede ilerlemesinin önünü açan önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
Aksa Enerji, Özbekistan’da kurulu gücünü 1.220 MW’a çıkardı
Aksa Enerji (AKSEN), Özbekistan’ın Talimercan şehrindeki 430 MW kapasiteli doğal gaz kombine çevrim santralinin tam kapasiteyle devrede olduğunu açıkladı. Santralin üniteleri ‘first fire’ adımıyla başlayan süreçte 6 Ocak 2025 itibarıyla 396 MW kapasiteye ulaşmış, ardından buhar türbinlerinin devreye alınmasıyla 430 MW’lık hedefe erişilmişti. Bu gelişmeyle birlikte şirket, Özbekistan’daki toplam kurulu gücünü 1.220 MW’a çıkararak ülkedeki en büyük Türk enerji şirketi ünvanını kazandı.
Santralde üretilecek elektriğin satış fiyatı, 25 yıl süresince dolar bazlı garantili kapasite bedeli üzerinden belirlendi. Ayrıca santralin ihtiyaç duyduğu doğalgaz, Özbekistan hükümeti tarafından bedelsiz sağlanacak. Bu model, Aksa Enerji’nin 2030 küresel stratejisi doğrultusunda sürdürülebilir büyüme ve operasyonel kârlılık ekseninde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Aksu Enerji, birleşme sürecinde ön protokolü imzaladı
Aksu Enerji ve Ticaret A.Ş. (AKSUE), stratejik bir büyüme hamlesi kapsamında sektörde faaliyet gösteren güçlü bir yerli enerji firmasıyla birleşme sürecinde önemli bir aşamaya ulaştı. 6 Mayıs 2025 tarihinde taraflar arasında gizlilik ve bilgi paylaşımı sözleşmesi imzalanmıştı. Yapılan bilgi değerlendirmelerinin ardından, 7 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla birleşme sürecinin temel ilkelerini içeren ön protokol imzalandı.
Bu protokol doğrultusunda her iki taraf da kendi danışman firmalarını belirleme aşamasına geçti. Sürecin adil ve mevzuata uygun şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla değerleme kuruluşlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar da başlatıldı. Birleşme için; SPK, Rekabet Kurumu, EPDK gibi ilgili otoritelerden gerekli izinlerin alınacağı ve sürece dair tüm gelişmelerin kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.
Akenerji santral onarımına devam ediyor, Onur Teknoloji GES projesini tamamladı
Akenerji (AKENR), Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nde sürdürülen bakım ve onarım çalışmalarına dair yeni bilgilendirmede bulundu. 904 MWe kurulu güce sahip santralde, teknik nedenlerle bir süredir sadece bir buhar türbini ve bir gaz türbini ile üretim sürdürülüyordu. Şirketin yaptığı açıklamada, ilgili türbinlerin bakım ve onarımı hizmet sağlayıcı firmanın yurt dışındaki tesisinde, öngörülen takvime uygun olarak devam ediyor. Planlanan sürecin tamamlanmasının ardından santralin tam kapasiteyle devreye alınması hedefleniyor.
Onur Yüksek Teknoloji A.Ş. (ONRYT), yenilenebilir enerji alanındaki EPC faaliyetleri kapsamında üstlendiği bir proje hakkında yeni bilgiler paylaştı. Şirket, bir vakıf üniversitesinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere inşa ettiği 16,34 MWp kurulu güce sahip Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesini, sözleşmede belirtilen süre içerisinde tamamladı. İşin altı ay gibi kısa bir sürede bitirilmesi sayesinde proje, şirketin mali performansına olumlu katkı sunacak.