DOLAR40,1726% 0.21
EURO47,1174% 0.13
STERLIN54,6783% 0.28
FRANG50,4237% 0.21
ALTIN4.294,73% 0,25
BITCOIN116.433,154.847

AB-ABD görüşmeleri, Trump’tan Rusya’ya yeni yaptırım sinyali, Asya’dan son gelişmeler: Küresel Piyasalarda Neler Oluyor?

AB-ABD görüşmeleri, Trump’tan Rusya’ya yeni yaptırım sinyali, Asya’dan son gelişmeler: Küresel Piyasalarda Neler Oluyor?

Yayınlanma Tarihi : Google News

Investing.com – Küresel piyasalarda bu hafta, ABD’nin ticaret politikaları başta Avrupa, Japonya, Çin ve Brezilya olmak üzere birçok ülkenin ekonomik görünümünü etkiliyor. Faiz kararları, büyüme tahminleri ve ticaret müzakereleri merkez bankaları ve hükümetlerin politikalarını şekillendirirken, yatırımcılar da artan belirsizlikler karşısında temkinli bir duruş sergiliyor.

AB-ABD arasında otomotiv ve ihracat odaklı ticaret müzakereleri  

Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasında ticaret müzakereleri, otomobil ithalatı ve ihracata yönelik teşvikler gibi gümrükle bağlantılı önlemler üzerinden yoğunlaşıyor. Reuters’ın kaynaklarına göre Avrupa Komisyonu, Başkan Donald Trump’ın 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe sokmayı planladığı yüksek ithalat vergilerinden kaçınmak için ABD’li yetkililerle ithalat kotaları, gümrük vergisi indirimleri ve otomobil ihracatı karşılığında kredi mekanizmalarını da içeren kapsamlı bir anlaşma geliştirmeye çalışıyor.

Görüşmeler devam etmekle birlikte, ABD tarafının AB’nin tüm taleplerine olumlu yanıt verip vermeyeceği ise henüz netlik kazanmadı. Avrupa Komisyonu, bu anlaşmanın Trump tarafından yürürlüğe konması muhtemel ek tarifeler öncesinde bir çözüm üretmesini hedefliyor.

Trump’tan Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar sinyali  

Politico’nun haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Senatör Lindsey Graham tarafından sunulan ve Rusya’ya yönelik sert ekonomik yaptırımlar içeren bir yasa tasarısını imzalamaya hazır olduğunu belirtti. Tasarı, Rusya’dan petrol, gaz ve uranyum gibi temel ürünleri ithal eden ülkelere %500 oranında tarife uygulanmasını öngörüyor.

Bu düzenleme, Trump’a bazı ülkelere 180 gün süreyle muafiyet tanıma yetkisi verse de, başkanın yaptırımlar konusunda tek yetkili olmayı Kongre’den talep ettiği ifade ediliyor. Olası yaptırımların küresel enerji ticareti üzerinde ciddi etkileri olabileceği değerlendiriliyor.

Fransa’da ekonomik büyüme durgun, hizmet sektörü zayıf  

Fransa Merkez Bankası, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yalnızca %0,1 oranında büyüdüğünü açıkladı. Yaklaşık 8.500 işletmeyle yapılan kapsamlı anket, sanayi ve hizmet sektörlerinin genel olarak istikrar gösterdiğini ancak özellikle şarap ihracatı gibi gümrük vergilerine duyarlı sektörlerde gerilemenin sürdüğünü ortaya koydu.

Ayrıca bar ve restoran gibi hizmet kolları da aşırı sıcak hava dalgaları nedeniyle zayıf talep ile karşı karşıya kaldı. Fransa Merkez Bankası ve INSEE, yıl sonu itibarıyla %0,6’lık büyüme hedefini koruyor.

Japonya, dolar-yen gerilimine karşı sakin kalıyor  

Japonya’nın eski üst düzey döviz yetkilisi Masatsugu Asakawa, Japonya’nın dolar/yen paritesine müdahale konusunda ABD’den baskı görmesinin düşük bir olasılık olduğunu ifade etti. Asakawa, Japonya ile ABD arasında döviz kuruna dair aktif bir müzakerenin bulunmadığını belirtti.

Öte yandan ABD tarafında doların zayıflaması halinde enflasyonist baskılar artabileceği uyarısında bulundu. Asakawa, ikinci bir Plaza Anlaşması’na gerek duyulmadığını savundu.

BOJ faiz artışlarını Mart 2026’ya erteleyebilir  

Japonya Merkez Bankasının (BOJ) eski üyesi Makoto Sakurai, ABD’nin tarifelerinin Japon ekonomisine olası etkilerini değerlendirmek için faiz artışlarını gelecek yılın Mart ayına kadar ertelemesinin muhtemel olduğunu söyledi. Sakurai, güncel ekonomik ortamda büyüme tahminlerinin aşağı yönde revize edilebileceğini kaydetti.

31 Temmuz’da açıklanacak tahminlerin aşağı doğru güncellenmesi bekleniyor. BOJ’in faiz kararını almak için şirket ücret anketleri ve güven endeksleri gibi ek verilere ihtiyaç duyduğu bildirildi.

Tarifeler Japonya GSYİH’sini aşağı çekebilir  

Daiwa Securities ekonomisti Kento Minami’ye göre, ABD’nin Japon mallarına uygulayacağı %25 ilave tarifeler Japonya’nın reel GSYİH’sini %1,1 oranında azaltabilir. Bu durum, Mart 2026’da sona erecek mali yılda büyümenin %0,1 ile %0,2 arasında gerçekleşmesine yol açabilir.

Bu projeksiyon, Japonya’nın ihracat odaklı ekonomik yapısının dış ticaret kısıtlamalarına ne denli duyarlı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Nomura: “Çin ekonomisinde ikinci yarıda belirgin zayıflama bekleniyor” 

Nomura analistleri, Çin ekonomisinin 2025’in ikinci yarısında bariz şekilde yavaşlama riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Kurum, GSYİH büyümesinin %5,1’den %4’e gerileyebileceğini öngörüyor.

Gayrimenkul sektöründeki kriz, ihracattaki yavaşlama ve yeşil enerji sektöründeki kapasite fazlası gibi yapısal sorunlar, talep üzerinde baskı kuruyor. Pekin’in yeni destek paketleri açıklaması bekleniyor.

Güney Kore Merkez Bankası faizleri sabit tuttu  

Güney Kore Merkez Bankası, artan hanehalkı borçları ve ABD’nin ticaret politikaları nedeniyle temkinli duruşunu sürdürerek faiz oranını %2,50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar, Reuters anketine katılan tüm ekonomistlerin beklentisiyle uyumlu gerçekleşti.

Merkez Bankası yetkilileri, küresel ekonomik riskler ve iç borçlanma seviyeleri nedeniyle ilerleyen dönemlerde de dikkatli politika izlemeye devam edeceklerini bildirdi.

Brezilya’dan tarifelere sert tepki  

ABD Başkanı Trump’ın Brezilya’ya uygulayacağını açıkladığı %50’lik ithalat tarifesi, Güney Amerika’nın en büyük ekonomisinden karşılık buldu. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, bu tek taraflı uygulamaya “Ekonomik Karşılıklılık Yasası” çerçevesinde mukabil yanıt vereceklerini açıkladı.

Lula’nın ofisinden yapılan açıklamada ise gümrük kararlarının ticaret ilişkilerine olumsuz etki yaratmaması için tüm diplomatik ve ekonomik önlemlerin değerlendirilmekte olduğu vurgulandı.


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    40,156440,1726% 0.21
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    47,071147,1174% 0.13
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    54,452754,6783% 0.28
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    50,378150,4237% 0.21
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    29,407829,4283% 0.22
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    6.870,917.021,88% 0,25
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    4.294,324.294,73% 0,25
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    116.433,154.847

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış