
Investing.com — Avrupa Birliği, insan haklarına saygı duyan, yüksek çalışma standartlarını koruyan ve sosyal adaleti teşvik eden bir ticaret politikasını benimsemiş durumda.
Ancak bu yüce vaatlere rağmen, Avrupa Merkez Bankası (ECB) araştırmacılarına göre birlik, otokratlar ve diktatörler tarafından yönetilen ülkelerle ticarete giderek daha fazla bağımlı hale geldi.
ECB’den Claudia Marchini ve Alexander Popov bir blog yazısında, 2004 yılındaki büyük doğu genişlemesinden önce birliğin parçası olan on beş AB üyesinde, bölgenin ticaret ortaklarının demokratik profilinin yaklaşık son 25 yılda düştüğünü belirtti.
Araştırmacılar, kendi hesaplamalarının yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Varieties of Democracy projesinden elde edilen ikili ticaret verilerine dayanarak, rakamların 1999’dan bu yana ithalatın “daha az demokratik ülkeler lehine” kademeli olarak yeniden tahsis edildiğine işaret ettiğini öne sürdü.
Otokratik rejimlerle ticaret yapmak, “açık bir genişlemeci ve militarist gündeme” sahip hükümetler için kâr da sağlayabilir. Bu durum jeopolitik istikrarı riske atabilir ve potansiyel olarak AB için “varoluşsal bir tehdit” oluşturabilir.
Araştırmacılar, düşük karbonlu teknolojilerde kullanılan nadir toprak elementlerinin de genellikle bu rejimlerde bulunduğunu eklediler. Bu durum AB’yi başka bir ikilemle karşı karşıya bırakıyor: Bölgenin yeşil enerji hedeflerini desteklemek için bu minerallerin çıkarılması etrafındaki insan hakları ihlallerini “istemeden” kötüleştirmek.
Bu arada, araştırmacılar bu ülkelerde “demokratik yönetişimin kalitesinin” bu dönemde düştüğünü savundular. Ticaret payını zaman içinde sabitleyip liberal demokrasileri puanlayan bir endekste her ülkenin değerini dikkate aldığımızda, düşüşün özellikle 2012’den sonra belirgin olduğunu eklediler.
Araştırmacılara göre bu rakamlar, Avrupa’nın “değer temelli ekonomik ve politik birlik” olarak itibarına şüphe düşürebilir.
Araştırmacılar şöyle yazdı: “1999’dan bu yana ortalama ticaret ortağının demokratik yönetişim kalitesindeki düşüş, AB’nin demokratik, insani ve sosyal haklara saygı duyan sürdürülebilir ticaret politikası hedefleriyle tutarsız olarak algılanabilir. Son 25 yıldır giderek daha fazla otokratlar ve diktatörlerle ticaret yaptığı için AB, başarılı bir şekilde iddia edemez.”
Bununla birlikte, 2022’de Ukrayna’daki savaşın patlak vermesinin ardından AB’nin Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya başlamasından sonra AB ticaretinin demokratik profilinin “önemli ölçüde” iyileştiğini belirttiler.
Araştırmacılar şunları söyledi: “Dünya şu anda jeopolitik risklerle dolu. Avrupa, tedarik zincirlerini güvence altına almak için benzeri görülmemiş bir zorlukla karşı karşıya. Kiminle ticaret yaptığımıza daha fazla dikkat etmek, hem kendimizi bağladığımız ilkelerle tutarlı hem de iyi bir ekonomik politika olacaktır.”
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.
DOLAR
EURO
İNG. STERLİNİ
İSV. FRANGI
KAN. DOLARI
ÇEYREK ALTIN
BITCOIN