
Investing.com — Capital Economics analistlerine göre, ABD ile Çin arasındaki çerçeve ticaret anlaşmasının hala çökme riski bulunuyor ve anlaşmanın bir sonraki testi önümüzdeki hafta gerçekleşecek.
Geçen hafta ABD-Çin anlaşması imzalanmış olsa da, detayları henüz kamuoyuna açıklanmadı. Duyurulan anlaşma kapsamı sınırlıydı ve son aylarda oluşturulan ticaret engellerini tersine çevirerek dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerginliği hafifletmeye yardımcı oldu.
Bununla birlikte, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların temel nedenleri ele alınmadı ve ilişkiler 2025 başındakinden daha gergin durumda. Capital Economics analistleri bir notta bu durumu belirtti.
Julian Evans-Pritchard liderliğindeki analistler şöyle yazdı: “Sağlam temellere dayanmadığı için anlaşmanın bir noktada bozulma riski açıkça var.”
Analistlere göre ateşkenin kalıcılığı çarşamba günü test edilebilir. Bu tarihte ABD Başkanı Donald Trump’ın kapsamlı “karşılıklı” tarifelerine yönelik 90 günlük duraklamanın süresi dolacak. Çin doğrudan etkilenmese de, Washington diğer ülkelere yönelik daha yüksek vergi tehdidini dolaylı olarak Pekin’i hedef almak için kullanabilir.
Bu gecikme sırasında Trump yönetimi, Birleşik Krallık ve Vietnam ile benzer ön anlaşmalar imzaladı. Her iki anlaşma da Çin’i etkileyebilecek unsurlar içeriyor.
Birleşik Krallık anlaşması, önemli tedarik zincirlerinde Çin’in varlığını sınırlandırmaya ilişkin hükümler içerirken, Vietnam anlaşması “aktarma” olarak bilinen, Çin’den ABD’ye Vietnam üzerinden gönderilen ürünlere %40 tarife uyguluyor.
Capital Economics analistlerine göre, karşılıklı tarife süresinin dolmasından önce imzalanan diğer anlaşmalar da benzer koşullar içerebilir.
Ayrıca, Trump’ın yeniden yönlendirilen Çin mallarına yeni vergiler getirmesi engellenmemiştir. Analistler, “anlaşma sağlanamayan ülkeler için bile” bu durumun geçerli olduğunu belirtti. Ancak, yeniden yönlendirmeye ilişkin engellerin uygulanmasının, özellikle geniş bir ürün yelpazesinde “zor” olacağını da eklediler.
Analistler şunları söyledi: “ABD açık yeniden yönlendirmeyi engellemeyi başarsa bile, bunun yerine daha fazla ticaret sapması görebiliriz.”
Buna rağmen, Pekin yeniden yönlendirmeyi engelleme çabalarından dolayı “rahatsız” olabilir. Çin daha önce bu engellere karşı önlemler alma tehdidinde bulunmuştu.
Analistler şöyle devam etti: “[Çin yetkilileri şimdi] dişlerini sıkıp geri adım atmak veya karşılık verip üçüncü ülkelerle ilişkilere zarar verme ve ABD-Çin ticaret ateşkesini raydan çıkarma riski arasında bir ikilemle karşı karşıya.”
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.