DOLAR 43,5044 % 0.21
EURO 51,9706 % -0.19
STERLIN 59,9413 % -0.15
FRANG 56,6464 % -0.13
ALTIN 7.183,25 % -4,61
BITCOIN 82.747,16 -5.767

ABD ekonomik görünümünde kısmi iyileşme: Resesyon riski azaldı, istihdam beklentisi güçlendi

ABD ekonomik görünümünde kısmi iyileşme: Resesyon riski azaldı, istihdam beklentisi güçlendi

Yayınlanma Tarihi : Google News

Investing.com – Wall Street Journal’ın 2025 yılı üçüncü çeyreği için gerçekleştirdiği üç aylık profesyonel ekonomistler anketine göre, ekonomistler ABD ekonomisine dair beklentilerini önceki anket dönemine kıyasla bir miktar iyimserleştirdi. Ankete katılan ekonomistler, daha güçlü büyüme, artan istihdam, azalan resesyon riski ve hafifleyen enflasyon baskıları öngörüyor. Nisan ayında yürürlüğe giren önceki ankette, ticaret savaşına dair tehditlerin arttığı bir dönemde, resesyon korkusu daha yaygındı. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı tarifeleri o dönem ertelemesi, belirsizlikte kısa vadeli bir gevşeme sağladı.

Mevcut anket sonuçlarına göre, ekonomik büyümenin yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda %1 olacağı öngörülüyor. Bu oran, Nisan ayındaki %0,8 tahmininin üzerinde yer alırken, Ocak ayındaki %2’lik beklentinin yarısına denk geliyor. 2026 yılı için öngörülen büyüme oranı ise %1,9 seviyesinde sabit kaldı. Bu tahminler, ekonominin toparlanma yönünde ilerleme kaydettiğini göstermekle birlikte, belirsizliklerin sürdüğünü de ortaya koyuyor.

Resesyon riski azaldı, ancak endişeler sürüyor

Ekonomistlerin önümüzdeki 12 ay içinde ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığına ilişkin ortalama tahmini %33 oldu. Bu oran, Nisan ayında yapılan ankette %45 düzeyindeydi. Ancak Ocak ayındaki %22’lik orana göre daha yüksek kalmayı sürdürüyor. Ticaret politikası ve tedarik zincirine dair süregelen belirsizliklerin, bu kararsız değerlendirmelerde etkili olduğu belirtiliyor.

Trump yönetiminin 1 Ağustos’tan itibaren Brezilya, Kanada, Meksika ve Avrupa Birliği gibi ticaret ortaklarına karşı daha yüksek tarifeler uygulama planı, bu iyileşen görünümün kalıcılığı konusunda soru işaretleri yaratıyor. Ekonomistler, ticaret politikalarına dair gelişmelerin büyüme ivmesini kolaylıkla olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor.

Fed yetkilisinden dengeli değerlendirme: Gürültünün dindiğini görmeliyiz

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de ekonomik görünüme dair açıklamalarda bulunarak, yeni ticaret tarifeleri ve diğer politik adımların analiz sürecini karmaşıklaştırdığını belirtti. Goolsbee, özellikle iş dünyasından yükselen enflasyon endişelerinin yoğun olduğunu, ancak bunun somut verilere yansımadığını ifade etti.

Goolsbee, “altın patika” olarak tanımladığı istikrarlı ve yumuşak bir iniş senaryosuna geri dönüldüğünün netleşmesi için piyasalardaki belirsizliklerin yatışması gerektiğini söyledi. Her altı haftada bir yeni bir arz şoku ihtimaliyle karşılaşmanın, para politikası açısından zorluk yarattığını vurgulayan Goolsbee, bu durumun ekonomik öngörülebilirliği de zayıflattığını dile getirdi.


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    43,4946 43,5044 % 0.21
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    51,9585 51,9706 % -0.19
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    59,9243 59,9413 % -0.15
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    56,6188 56,6464 % -0.13
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    32,1590 32,1799 % -0.02
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    11.491,07 11.744,61 % -4,61
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    7.181,92 7.183,25 % -4,61
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    82.747,16 -5.767

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış