
Investing.com — ABD doları Pazartesi günü düştü. Çok yıllık düşük seviyelere yakın seyreden dolar, ticaret anlaşmalarına yönelik iyimserlik ve Federal Reserve’in yakın gelecekte faiz indirimine gideceğine dair artan beklentilerden olumsuz etkilendi.
Türkiye saatiyle 11.10’da, doları altı büyük para birimi karşısında izleyen Dolar Endeksi %0,2 düşüşle 96,810 seviyesine geriledi. Bu seviye Mart 2022’den bu yana en düşük seviyeye yakın olup, Haziran ayında %2,6’lık ciddi bir düşüşe işaret ediyor.
Sakin ticaret ortamı Fed’in faiz indirimine yardımcı olabilir
Trump yönetiminin değişken ticaret politikalarının sona erebileceğine dair iyimserlik artıyor. Beyaz Saray geçen hafta Çin ile bir anlaşma duyurdu. Kanada ise durma noktasına gelen görüşmeleri yeniden başlatmak için dijital hizmetler vergisini kaldırdı.
Ayrıca, Bloomberg geçen hafta sonunda yaptığı haberde, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in kapalı kapılar ardında yapılan bir zirvede AB liderlerine, her iki tarafta da önemli tarifelerin yürürlüğe gireceği 9 Temmuz tarihinden önce ABD ile bir anlaşma sağlanabileceğine inandığını söylediğini bildirdi.
Potansiyel olarak enflasyonist tarifelerin tehdidinin ortadan kalkması, ABD Federal Reserve’inin bir kez daha faiz indirimine gitmesi için son katalizör olabilir. Bu durum dolar üzerinde baskı oluşturuyor.
Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen hafta ABD Kongresi’ndeki ifadesi, tarifeler nedeniyle bu yaz enflasyon artmazsa faiz indirimlerinin muhtemel olduğunu söylemesinin ardından biraz güvercin olarak değerlendirildi.
CME Group’un FedWatch aracına göre, Eylül ayına kadar en az bir çeyrek puanlık indirim olasılığı %91,5’e yükseldi. Bu oran bir hafta önce yaklaşık %83 seviyesindeydi.
Fed’in faiz belirleyen komitesi bir sonraki toplantısını Temmuz ayında yapacak. Ağustos ayında ise toplantı yapılmayacak.
Yatırımcılar ayrıca, Kongre Bütçe Ofisi’nin tahminlerine göre on yıl içinde ulusal borca 3,3 trilyon dolar ekleyebilecek olan Trump’ın büyük vergi indirimi ve harcama tasarısını da yakından takip ediyor. Bu tasarı şu anda Senato’nun gündeminde.
Alman perakende satışları keskin düşüş gösterdi
Avrupa’da, EUR/USD %0,1 artışla 1,1730 seviyesine yükseldi. Bu, doların zayıflamasından yararlanan euronun Cuma günü ulaştığı Eylül 2021’den bu yana en yüksek seviye olan 1,1754’ün hemen altında.
Euro cephesinde, iç faktörler tek para biriminin yükselişi üzerinde daha sınırlı bir etkiye sahip.
Alman perakende satışları Mayıs ayında bir önceki aya göre beklenmedik şekilde %1,6 düştü. Bu durum, Avrupa’nın en büyük ekonomisi için ikinci çeyrekte güçlü büyüme umutlarını zayıflattı.
Bununla birlikte, Alman ve İtalyan enflasyon verileri, haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak genel eurozone TÜFE verilerinde mütevazı bir hızlanmaya işaret edecek.
ING’den analistler bir notta şöyle dedi: “Piyasalar şu anda Avrupa Merkez Bankası’ndan ilk indirimi Aralık ayında fiyatlarken, buradan itibaren güvercin bir yeniden fiyatlamaya yönelik risklerin arttığını görüyoruz.”
GBP/USD %0,1 düşüşle 1,3705 seviyesine geriledi. Bu, Perşembe günü ulaşılan ve Ekim 2021’den bu yana görülmeyen 1,3770 zirvesinin hemen altında.
İngiltere ekonomisi 2025’in ilk üç ayında bir yılın en hızlı büyümesini kaydetti. Üretim %0,7 büyüdü. Bu, ön tahmini doğruladı ve 2024’ün ilk üç ayından bu yana en hızlı çeyreklik büyüme oldu.
Ancak, bu büyüme hızının yıl ilerledikçe devam etmesi beklenmiyor. İngiltere Merkez Bankası, bu yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık %0,25’lik bir ekonomik büyüme beklediğini açıkladı.
Yuan PMI verilerinden destek buldu
Asya’da, USD/JPY %0,4 düşüşle 144,07 seviyesinde işlem gördü. Bu düşüş, Japonya’nın sanayi üretiminin Mayıs ayında beklenenden çok daha yavaş büyüdüğünü gösteren verilere rağmen gerçekleşti.
USD/CNY %0,1 düşüşle 7,1654 seviyesine geriledi. Çin para birimi Kasım ayından bu yana en güçlü seviyesine yakın seyrediyor.
Satın alma yöneticileri endeksi verileri, Çin’in imalat sektörünün Haziran ayında beklenenden biraz daha düşük oranda daraldığını gösterdi. İmalat dışı faaliyetler ise bir önceki aya göre artış kaydetti.
Bu okuma, Çin’deki iş faaliyetinde bir miktar iyileşmeyi yansıtıyor. İmalat sektörü, ABD ve Çin’in Mayıs ayında karşılıklı ticaret tarifelerini düşürmeyi kabul etmesinin ardından yurtdışı siparişlerde toparlanma gördü.
Ancak Çin’in imalat sektörü üst üste üçüncü ay daralmaya devam etti. Bu durum, yerel üreticilerin hala nispeten yüksek ABD tarifelerinden baskı altında olduğunu gösteriyor. Yerel talep de zayıf seyrediyor.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.