
Foreks – Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ticaret ve gümrük politikalarındaki artan belirsizliğin, merkez bankasının faiz oranları konusunda net bir yol haritası belirlemesini zorlaştırdığını ve şirketlerin değişen maliyetlerle başa çıkmada zorluk çektiğini belirtti.
Bostic, son dönemde Kanada’nın vergi ve gümrük politikalarında yaşanan değişiklikler ve ABD’de önerilen “One Big Beautiful Bill” gibi faktörlerin, şirketlerin maliyetlerine sürekli baskı yaptığını ve bunun enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesine yol açabileceğini vurguladı.
“Bu, kitaplarda anlatıldığı gibi bir defalık bir şok değil,” diyen Bostic, “Fiyat etkileri zaman içinde uzuyor ve bu da enflasyonun tüketici beklentilerine yerleşme riskini doğuruyor” diye konuştu.
Bostic, şirketlerin maliyet yapılarında gerçek zamanlı değişikliklerle karşılaştığını ve ne yapacakları konusunda belirsizlik yaşadıklarını, birçok işletmenin fiyatlama kararlarını daha fazla netlik kazanana kadar ertelediğini belirtti.
“Görüştüğümüz herkes, ‘Maliyetlerimiz artacak ve eğer beklendiği gibi artarsa, fiyatları yükseltmek zorunda kalacağız,’ diyor. Ancak ne zaman ve ne kadar olacağı hala belirsiz,” diye ekledi.
Atlanta Fed Başkanı, aynı zamanda şirketlerin tarifeleri fiyat artışları için bir neden olarak gösterdiğinde, politik baskılar nedeniyle durumun daha da karmaşıklaştığını kabul etti. “Bu durum, ekonomide olan biteni net bir şekilde görmek için daha temiz sinyaller almayı zorlaştırıyor,” dedi.
Fed’in Temmuz ayında faiz oranlarını indirip indirmeyeceği sorulduğunda, Bostic temkinli davranarak, bir sonraki FOMC toplantısına kadar sadece bir enflasyon verisi alınacağını ve mevcut koşulların hemen harekete geçmeyi gerektirmediğini belirtti.
Bostic, “Bence Temmuz’a kadar yeterli netlik olmayacak, bu yüzden şu anda bir politika hamlesi yapmayı uygun görmüyorum. Her türlü olasılığa açığım ama şu anda beklemek daha doğru olur” dedi
Bostic, ayrıca yeni ticaret ve gümrük politikalarına yanıt olarak şirketlerin stratejilerini 2026 yılına kadar şekillendirmeyi beklediklerini ve bunun da enflasyon belirsizliğini daha da uzatarak, Fed’in politika görünümünü daha karmaşık hale getireceğini vurguladı.
ABD doları ile ilgili olarak, bu çeyrekte %6’dan fazla değer kaybeden doların gelecekte nasıl bir seyir izleyeceği konusunda net bir şey söylemenin erken olduğunu belirten Bostic, ancak döviz hareketlerinin ve küresel yatırımcı iştahındaki değişimlerin nihayetinde finansal koşulları ve enflasyonu etkileyebileceğine dikkat çekti.
“Sürekli bir dolar zayıflığını uzun süredir görmedik. Eğer devam ederse, fiyatlar ve borçlanma maliyetleri üzerinde etkisi olabilir” diye konuşan Bostic, Fed’in çift hedefli görevine bağlı kaldığını ancak şu anki önceliğin ne olduğunu net bir şekilde ifade etti.
“Neredeyse dört yıldır %2 enflasyon hedefine ulaşamadık. Bu uzun bir süre. Şu anda enflasyon daha büyük bir risk, ancak iş gücü piyasasını da dikkatle izliyoruz” dedi