
Investing.com — Federal Rezerv Çarşamba günü faiz oranlarını değiştirmedi. Ancak iki Fed başkanı karara karşı oy kullandı. Bu, 1993’ten bu yana ilk çifte muhalefet oldu. Bu durum, gelecekteki para politikası yolu konusunda daha derin bir ayrılık gösteriyor.
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) gösterge faiz oranını %4,25 ile %4,5 aralığında sabit bıraktı.
Michelle Bowman ve Christopher Waller adlı iki Fed başkanı muhalefet etti. Her ikisi de bu yıl 25 baz puanlık faiz indirimi yapılmasını destekledi. Trump’ın atadığı Bowman ve Waller, politika değişimini savunan tek kişiler değil. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de ekonominin daha fazla zayıflamasını önlemek için daha erken faiz indirimlerini çağrısında bulundu.
Oy veren Fed üyeleri arasındaki genişleyen ayrılık, haftalardır kamuoyu önünde yaşanıyor. Bowman ve Waller, işgücü piyasasındaki çatlaklara işaret ederek, Fed’in bu ay faiz oranlarını düşürmesini tercih ettiklerini belirtti.
Bununla birlikte, Fed Başkanı Jerome Powell, Başkan Donald Trump’tan düşük faiz oranları için ağır baskı görmesine rağmen temkinli bir yaklaşım çağrısında bulundu. Fed Başkanı, ekonomideki temel gücün, tarife dayalı enflasyonun tek seferlik bir artıştan mı yoksa yapısal bir şeyden mi kaynaklandığı konusunda daha fazla netlik sağlanana kadar faiz oranlarını sabit tutmak için yeterli alan sağladığını belirtti.
Trump’ın tarife politikası konusundaki belirsizlik, başkanın Japonya ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere büyük ticaret ortaklarıyla anlaşmalar yapmasının ardından son haftalarda hafifledi. Bu durum, küresel bir ticaret savaşı potansiyelini azalttı. Ancak ABD-Çin ticaret anlaşması hala belirsizliğini koruyor. Beklenen muhtemel sonuç, mevcut ateşkesin bir kez daha uzatılması olacak.
Son ekonomik veriler Powell’ın yaklaşımını destekler nitelikte. ABD, Trump’ın tarifelerinden darbe almasına rağmen ikinci çeyrekte %3 oranında büyüdü. Bu oran, ekonomistlerin %2,3’lük tahminini aştı.
Bu arada, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçümü %2 hedefinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Ancak bu oran, bir yıl önce yazın görülen %4,2’lik oranın oldukça altında.
Piyasalar neredeyse değişmedi. S&P 500, dolar ve ABD 2 Yıllık tahvilleri kazançlarını korudu.
Şimdi dikkatler Powell’ın 17.30’daki basın toplantısına çevriliyor. Birçok kişi, başkanın mevcut ayrılıkların politika tartışmalarını nasıl etkilediği ve ticaret politikası belirsizliğinin ekonomik görünüm üzerindeki sisi kaldırmak için yeterince hafiflemiş olup olmadığı konusundaki görüşlerini paylaşmasını bekliyor.
Buna rağmen, en son aylık istihdam raporu ve enflasyon verilerine günler kala, Fed başkanının gelecekteki politika yolu hakkında çok fazla bilgi vermesi beklenmiyor. Powell, mevcut veri odaklı politika eylemine bağlı kalabilir. Bu durum, Ağustos ayı için planlanan yıllık Jackson Hole merkez bankası sempozyumuna ekstra önem kazandırıyor. Başkan, genellikle bu sempozyumu politikadaki potansiyel değişimler hakkında ipuçları vermek için kullanıyor.
Morgan Stanley (NYSE:MS) yakın tarihli bir notunda şöyle dedi: “Fed o zamana kadar bir aylık ek veriye sahip olacak… Powell… büyük olasılıkla kısa vadeli politika yörüngesi hakkında bir sinyal verecek.”
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.