DOLAR40,7015% 0.02
EURO47,2204% 1.43
STERLIN54,1118% 0.44
FRANG50,6353% 1.11
ALTIN4.395,45% 2,23
BITCOIN113.609,38-1.444

Fed’in Bowman’ı karşı oy kullandı, ekonomik endişeler arasında faiz indirimi istedi

Fed’in Bowman’ı karşı oy kullandı, ekonomik endişeler arasında faiz indirimi istedi

Yayınlanma Tarihi : Google News

Investing.com — Federal Rezerv Denetim Başkan Yardımcısı Michelle Bowman, Çarşamba günü Federal Açık Piyasa Komitesi’nin faiz oranlarını sabit tutma kararına karşı oy kullandığını açıkladı. Bowman bunun yerine 25 baz puanlık bir indirim tercih ettiğini belirtti.

Bowman açıklamasında, enflasyonun (geçici tarife etkilerini hariç tuttuğumuzda) Fed’in %2’lik hedefine “önemli ölçüde yaklaştığını” ve ekonominin yavaşladığına dair işaretler olduğunu ifade etti. Bu nedenle “orta derecede kısıtlayıcı politika duruşundan nötr bir seviyeye doğru” kademeli olarak geçmeye başlamanın uygun olduğuna inandığını söyledi.

Bununla birlikte, Bowman ABD ekonomisinin 2025’in ilk yarısında dirençli kalmaya devam ettiğini, ancak temel ekonomik büyümenin “belirgin şekilde yavaşladığını” belirtti. Tüketici harcamalarındaki yumuşama ve konut yatırımlarındaki düşüşe dikkat çekti. Bunların yüksek faiz oranları, daha yavaş kişisel gelir artışı ve düşük gelirli hanelerdeki finansal baskılardan kaynaklandığını ifade etti.

Bu arada, işgücü piyasası Haziran ayında tarihsel olarak düşük işsizlik oranıyla tam istihdama yakın olsa da, Bowman’a göre “artan kırılganlık belirtileri” gösteriyor. İstihdam-nüfus oranının bu yıl önemli ölçüde düştüğünü vurguladı. İşletmelerin mevcut çalışanları elinde tutarken işe alımları azalttığını belirtti. İş kazanımlarının iş döngülerinden daha az etkilenen dar bir endüstri setinde yoğunlaştığını da sözlerine ekledi.

Enflasyon konusunda ise Bowman, tarife etkileri olmadan, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyatlarındaki 12 aylık değişimin Haziran ayında %2,5’in altında olacağını belirtti. Bu oran Aralık ayındaki %2,9’dan düşüş göstermiş ve Fed’in %2’lik hedefine “önemli ölçüde yaklaşmış” durumda.

Sonuç olarak, enflasyonun “%2’ye doğru sürdürülebilir bir yörüngede” olması, talepteki yumuşama ve işgücü piyasasındaki kırılganlık nedeniyle Bowman, Fed’in “istihdam görevimize yönelik risklere daha fazla ağırlık vermeye başlaması” gerektiğini savundu.

Buna rağmen, Bowman harekete geçmeyi geciktirmenin işgücü piyasasının bozulmasına ve ekonomik yavaşlamanın daha da artmasına neden olabileceği konusunda uyardı. “Proaktif bir yaklaşımın” “işgücü piyasası koşullarında gereksiz bir erozyonu önleyeceğini” ve daha sonra daha büyük bir politika düzeltmesi ihtiyacını azaltacağını öne sürdü.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    40,592540,7015% 0.02
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    47,100247,2204% 1.43
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    53,962054,1118% 0.44
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    50,530550,6353% 1.11
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    29,476029,5310% 0.6
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    7.031,927.186,56% 2,23
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    4.394,954.395,45% 2,23
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    113.609,38-1.444

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış