
Foreks – Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Haziran 2025’e ait küresel hava yolcu talebi verilerini açıkladı. Verilere göre yolcu talebi, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yalnızca %2,6 arttı. Bu artış, yılın önceki aylarına göre belirgin bir yavaşlamayı gösteriyor ve özellikle Orta Doğu’daki askeri çatışmaların hava trafiği üzerindeki etkilerini yansıtıyor.
Toplam koltuk kapasitesi ise geçen yıla göre %3,4 artarken, bu durum küresel doluluk oranının %0,6 puan düşerek %84,5 seviyesine gerilemesine neden oldu. Yine de doluluk oranı, tarihsel olarak hâlâ yüksek seviyelerde.
Uluslararası yolcu talebi, geçen yılın haziran ayına göre %3,2 arttı. Kapasite %4,2 artarken, uluslararası uçuşların doluluk oranı %0,8 puan azalarak %84,4 olarak gerçekleşti.
Yurt içi uçuşlar ise daha sınırlı bir artış gösterdi. Talep %1,6, kapasite ise %2,1 arttı. Doluluk oranı %0,4 puan düşüşle %84,7 oldu.
IATA Genel Direktörü Willie Walsh, “Haziran ayında hava yolu yolcu talebi %2,6 oranında büyüdü. Bu, önceki aylarda gördüğümüz tempoya kıyasla daha yavaş bir artış ve Orta Doğu’daki askeri çatışmalardan kaynaklanan aksaklıkların etkisini yansıtıyor,” dedi. “Talep artışı, %3,4’lük kapasite genişlemesinin gerisinde kaldığı için doluluk oranları tüm zamanların en yüksek seviyesinden hafifçe geriledi. Ancak %84,5’lik küresel doluluk oranı hâlâ çok güçlü. Ağustos ayı tarifelerinde görülen mütevazı %1,8’lik kapasite artışıyla, kuzey yarımküre yaz sezonunda doluluk oranlarının yüksek seviyelerden çok uzaklaşması beklenmiyor.”
Uzmanlara göre bu yavaşlama dikkat çekici olsa da, yaz sezonuna özgü güçlü talep ve sınırlı kapasite artışı, havayollarının kârlılık hedeflerini sürdürmesini sağlayabilir.