DOLAR40,1734% 0.22
EURO47,0785% 0.06
STERLIN54,4101% -0.04
FRANG50,4437% 0.27
ALTIN4.333,95% 1,17
BITCOIN117.537,993.626

Moody’s, Kırgız Cumhuriyeti’nin görünümünü pozitife yükseltti, B3 notunu teyit etti

Moody’s, Kırgız Cumhuriyeti’nin görünümünü pozitife yükseltti, B3 notunu teyit etti

Yayınlanma Tarihi : Google News

Investing.com — Moody’s Ratings, Kırgız Cumhuriyeti’nin görünümünü durağandan pozitife yükseltirken, B3 uzun vadeli ihraççı notunu teyit etti.

İyileşen görünüm, Moody’s’in ülkenin potansiyel büyüme oranının arttığı ve mali göstergelerinin önceki beklentilerin ötesinde iyileştiği yönündeki görüşünü yansıtıyor. Derecelendirme kuruluşu, etkili yönetim ve devam eden reformlarla ekonomik ve mali görünümün gelecekte daha yüksek bir notu destekleyebileceğine inanıyor.

Moody’s, ülkenin küçük, düşük gelirli ekonomisi ve Rusya ekonomisine önemli ölçüde maruz kalması nedeniyle B3 notunu teyit etti. Kırgız Cumhuriyeti’nin yönetişim göstergeleri benzer ülkelere kıyasla nispeten zayıf kalırken, hem politik hem de dış kırılganlık riskleri ülkenin olay risklerine karşı duyarlılığına katkıda bulunuyor.

Bu zorluklar, ılımlı mali açıklar ve benzer ülkelere kıyasla nispeten düşük hükümet borcu ile kısmen dengeleniyor. Bununla birlikte, borç yerel para birimindeki değer kaybına karşı hala savunmasız durumda. Borç servis maliyetlerini düşük tutan kalkınma ortaklarından gelen finansman, kredi için önemli destek sağlıyor.

Ülkenin ekonomik büyümesinin, yeniden ihracatın normalleşmesi ve büyük altyapı projelerinin tamamlanmasıyla son dönemdeki yüksek seviyelerden ılımlı hale gelmesi ve Moody’s’in yaklaşık yüzde 5,5 olarak arttırdığı potansiyel büyüme tahminine yakınsaması bekleniyor.

Kırgız ekonomisi büyük ölçüde doğal kaynaklara ve yurtdışında (ağırlıklı olarak Rusya’da) çalışan vatandaşlardan gelen işçi dövizlerine bağlı kalsa da, turizm sektörünü geliştiriyor ve büyüyen tekstil ve imalat sanayilerine sahip. Bu çeşitlendirme, ekonominin şoklara karşı direncini artırıyor.

İşçi dövizlerine bağımlılık, pandemi öncesi GSYİH’nin yüzde 30’undan 2024’te yüzde 17’ye kademeli olarak azaldı. Rusya, 2019’da yüzde 98’den 2024’te yüzde 93’e düşmesine rağmen, gelen işçi dövizlerinde hala baskın durumda. ABD, Güney Kore ve Türkiye dahil olmak üzere diğer kaynaklar da ortaya çıkıyor.

Hükümet borcunun GSYİH’ye oranı 2020’de yaklaşık yüzde 64’ten 2024’te yaklaşık yüzde 37’ye düştü. Moody’s, bu oranın 2029’a kadar ılımlı bir şekilde yaklaşık yüzde 39’a yükselmesini bekliyor. Bu oran, benzer ülkelerin yaklaşık yüzde 46 olan ortalamasına kıyasla olumlu.

Moody’s, 2025’te dengeli bir bütçe, ardından 2026-28 döneminde kısmen hidroelektrik ve demiryolu altyapı projelerine yapılan yatırımları yansıtan GSYİH’nin yaklaşık yüzde 2,0’si oranında ılımlı açıklar öngörüyor.

Bir not yükseltmesine yol açabilecek faktörler arasında, orta vadeli ekonomik büyüme beklentilerinde sürdürülebilir iyileşmeye, güçlü mali göstergelerin devam etmesine ve dış kırılganlıkların azalmasına yol açan ekonomik ve yapısal reformlardan kanıtlanmış sonuçlar yer alıyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.