
Investing.com – OPEC+ ülkeleri, 6 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirdikleri toplantıda, Ağustos ayı için petrol üretimini beklenenden daha fazla artırma kararı aldı. Grubun üretimi Ağustos ayından itibaren günlük 548.000 varil artıracağı açıklandı. Bu seviye, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında onaylanan 411.000 varillik artışlardan daha yüksek olmasıyla dikkat çekti. Kararın en büyük kısmı ise üretimini önemli ölçüde artıran Suudi Arabistan tarafından üstlenildi.
Karar sonrası Pazartesi gününe düşüşle başlayan Brent petrol fiyatı sabah saatlerinde 67,22 dolara kadar gerilese de, daha sonra kayıplarını geri alarak 68,70 dolara yükseldi. ABD menşeli WTI petrolü de gün içinde 65,40 dolara kadar düştükten sonra 67,04 dolara toparlandı. UBS analistlerine göre, mevcut fiziksel piyasa sıkılığı bu ek varil hacmini absorbe edebilecek kapasiteye sahip.
Piyasalara etkisi ve jeopolitik gelişmeler
Petrol fiyatlarındaki ilk düşüşte piyasaların üretim artışına sert tepki vermesi etkili oldu. Ancak kısa sürede toparlanma görüldü. RBC Capital tarafından yayımlanan bir nota göre, OPEC+ kararı, sekiz gönüllü üreticinin 2,2 milyon varil/günlük kesinti planlarının yaklaşık %80’inin geri alınacağı anlamına geliyor. Her ne kadar başta belirlenen hedefin üzerinde bir artış açıklanmış olsa da, bugüne kadar gerçekleştirilen artışlar sınırlı kalırken arzın büyük kısmı Suudi Arabistan kaynaklı oldu.
Suudi Arabistan, talep konusunda güçlü duruşunu yansıtarak Ağustos ayında Asya pazarı için Arap Hafif Petrol’ün satış fiyatını son dört ayın en yüksek seviyesine çıkardı. Bu karar, bölgenin talep görünümüne güvenin sürdüğünü işaret ediyor. Goldman Sachs analistleri, bu artışın ardından Eylül ayında ise muhtemel bir 550.000 varillik ek “süper artış”ın duyurulmasını bekliyor.
ABD tarifeleri ve talep kaygıları fiyat baskısı yaratıyor
Petrol piyasaları, OPEC+ tarafından yapılan arz artışı açıklamasının yanı sıra, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koymayı planladığı yeni gümrük tarifeleri nedeniyle de baskı altında. Trump, çoğu ülkeye %10 taban oranında ve bazı durumlarda %50’ye kadar çıkabilen “karşılık esaslı” tarifeler uygulanacağını duyurmuştu. 9 Temmuz’a kadar ülkelerin yeni oranlar hakkında bilgilendirileceği ve tarifelerin 1 Ağustos’ta yürürlüğe gireceği belirtildi.
ABD yetkilileri, tarifelerin uygulanma tarihine ilişkin belirsizlikleri sürdürürken, oranlar konusunda henüz net bir bilgi paylaşmadı. Yatırımcılar ise yüksek tarife risklerinin küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği ve buna bağlı olarak petrol talebinin azalabileceği endişesini taşıyor. Phillip Nova’dan piyasa analisti Priyanka Sachdeva’ya göre, yılın ikinci yarısında petrol fiyatlarını baskılayan ana konu Trump’ın tarifeleri olacak.
Petrol piyasası için beklentiler ne yönde?
Goldman Sachs (GS), gelecek ay OPEC+ tarafından açıklanabilecek yeni bir süper artışla, gönüllü üretim kesintilerinin tamamen kaldırılmasını bekliyor. Uzmanlara göre, yaz sonunda talep zirvesinin geride kalmasıyla birlikte bu üretim artışları piyasa fazlasını artırabilir ve sonbaharda fiyatlar üzerinde baskı yaratabilir.
OPEC+ içindeki bazı üyeler, örneğin Irak ve Rusya, geçmişteki fazla üretimlerini telafi etmeye çalışsa da, Kazakistan gibi bazı ülkeler üretim limitlerine uymamaya devam ediyor. Bu durum, OPEC+ içindeki disiplin problemlerini gündeme getirse de, grubun kısa vadede arz artırımı yönündeki stratejisini sürdürmeye kararlı olduğu görülüyor.Ağustos ve olası Eylül üretim artışları, grubun petrol fiyatlarını belirli bir seviyede tutma politikasından, küresel piyasada daha fazla pay alma stratejisine yöneldiğini gösteriyor.