
Investing.com — Petrol fiyatları Asya seansında Pazartesi günü düştü. İsrail ve İran arasındaki jeopolitik gerilimlerin azalması, tüccarların risk primini daha da azaltmasına neden oldu. Ayrıca OPEC+’ın daha fazla üretim artışı beklentisi de fiyatları baskıladı.
Ağustos vadeli Brent petrol vadeli işlemleri %0,8 düşüşle varil başına 67,20 dolara gerilerken, Batı Teksas tipi ham petrol vadeli işlemleri Türkiye saatiyle 04.44’te %1,1 düşüşle varil başına 64,77 dolara geriledi.
Petrol, bu ay başlangıçta İsrail-İran savaşı nedeniyle yükselişe geçmişti. Hala ayı %5’ten fazla artışla kapatmaya hazırlanıyor.
Ham petrol piyasaları, en büyük petrol ithalatçısı Çin’den gelen karışık satın alma yöneticileri endeksi verilerinden orta düzeyde etkilendi. Veriler, Haziran ayında imalat sektörü faaliyetinin daraldığını gösterdi.
**İsrail-İran ateşkesi sürüyor, arz riskleri azalıyor**
Ham petrol, İsrail-İran ateşkesinin devam etmesi ve Orta Doğu’daki arz kesintileri olasılığının azalması nedeniyle geçen hafta keskin kayıplar yaşadı.
12 gün süren çatışma, başlangıçta petrol fiyatlarının yıllık zirvelere yaklaşmasına neden olmuştu. Özellikle İsrail’in ve daha sonra ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine saldırması sonrası fiyatlar yükselmişti.
Ancak ABD daha sonra iki ülke arasında bir ateşkes sağladı. Başkan Donald Trump da İran ile daha fazla nükleer görüşmenin gündemde olduğunu belirtti.
Neredeyse bir haftadır devam eden ateşkes, Orta Doğu’daki uzun süreli bir çatışmanın bölgedeki petrol arzını kesintiye uğratacağı korkularını büyük ölçüde azalttı.
İran’ın önemli bir petrol nakliye rotası olan Hürmüz Boğazı’nı kapatmasına ilişkin endişeler de ateşkes sayesinde yatıştı.
**6 Temmuz toplantısı öncesi OPEC+ üretim artışı odakta**
Petrol ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) daha fazla üretim artışı yapacağı endişeleriyle de baskı altında kaldı. Kartel 6 Temmuz’da toplanacak.
Reuters’ın haberine göre, grup Ağustos ayında günlük 411.000 varil üretim artışına karar verecek. Bu, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında görülen artışlara benzer bir oran.
Kartel, bu yılın başlarında iki yıllık üretim kesintilerini kademeli olarak azaltmaya başlamıştı. Bu hamle kısmen sürekli düşük petrol fiyatlarının ekonomik etkisini dengelemek, kısmen de kendi içindeki aşırı üreticileri cezalandırmak için yapılmıştı.
OPEC+ dışında, yaz sezonuyla birlikte seyahat faaliyetlerinin artmasıyla ABD yakıt talebine de odaklanılıyor.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.