
Investing.com — ABD’nin Rusya enerji ihracatına veya Rus enerjisi satın alan ülkelerden yapılan ithalata %100 ikincil tarife uygulama yönündeki olası politika değişikliği, küresel enerji piyasalarını tehdit ediyor.
Capital Economics analistlerine göre, Başkan Trump, bu önlemleri uygulamadan önce Ukrayna çatışmasının çözülmesi için 50 günlük bir süre belirledi.
Bu tarifeler uygulanırsa, Rus enerji akışını azaltabilir ve özellikle doğal gaz olmak üzere küresel fiyatları yükseltebilir.
Petrol piyasası, Trump’ın açıklamasının ardından ılımlı bir tepki gösterdi ve Brent ham petrolü sadece %1’in biraz üzerinde düştü.
Bu sınırlı tepki, 50 günlük sürenin yarattığı belirsizliği ve özellikle 2025 Rusya Yaptırım Yasası kapsamında daha önce önerilen %500 oranına kıyasla daha düşük tarife oranını yansıtıyor.
Rusya, günde 4,5 milyon varil (bpd) ihraç ederek küresel tüketimin yaklaşık %5’ini karşılayan küresel petrol piyasasında önemli bir oyuncu olmaya devam ediyor.
Bu miktarın 3,3 milyon bpd’si Hindistan ve Çin’e gönderilirken, 1,3 milyon bpd’si boru hattı üzerinden ihraç ediliyor.
Bununla birlikte, Haziran 2025 itibarıyla OPEC+ (Rusya hariç) yaklaşık 5,5 milyon bpd yedek kapasiteye sahip. Bu, teorik olarak Rus arzının tamamen kaybını telafi edebilir.
Ancak, Temmuz-Ağustos aylarında serbest bırakılması taahhüt edilen 0,9 milyon bpd ile etkin kapasite daha sıkı. OPEC+ kaybedilen arzı telafi etse bile, piyasalar risk tamponunu kaybedecek ve bu da daha yüksek oynaklığa ve jeopolitik şoklara karşı daha fazla hassasiyete yol açacak.
Buna karşılık, doğal gaz ve LNG piyasaları daha savunmasız durumda. Rusya, 2024 yılında küresel LNG ihracatının yaklaşık %8’ini sağladı. Çin’in gaz ithalatının %20’si ve AB’nin %10’u Rusya’dan geliyor.
Piyasa hala arz yetersizliği yaşıyor ve Ukrayna işgali sonrası yüksek fiyatlar devam ediyor. 2027 yılına kadar %30 artması beklenen yeni küresel LNG arzı, ani şokları hafifletmek için çok geç kalacak. Katar’ın Kuzey Sahası gibi projelerdeki gecikmeler bu açığı daha da kötüleştiriyor.
Rusya için ekonomik sonuçlar ciddi. 2024 yılında doğrudan ABD enerji ticareti sadece 3 milyar dolar olsa da, ikincil tarifeler 200 milyar dolarlık enerji ihracat gelirlerini azaltabilir.
Ham petrol ve petrol ürünleri ihracatında %50’lik bir düşüş, ihracat gelirlerinden 75 milyar dolar azaltabilir. Bu durum ödemeler dengesi baskılarını artırabilir, rubleyi zayıflatabilir ve tahvil getirilerini yükseltebilir.
Bir zamanlar federal gelirin %45’ini oluşturan enerji vergileri, şimdi %30 olsa da hala hayati önem taşıyor. Bu gelirlerde %10’luk bir düşüş, 2025 için %2,8 olarak öngörülen açığa GSYİH’nin %0,3-0,4’ü kadar ek yük getirebilir.
Büyük bir gelir düşüşü mali krizi tetikleyebilir ve Başkan Putin savunmaya öncelik verirken askeri olmayan harcamalarda kesintilere yol açabilir. Bu da uzun vadeli ekonomik durgunluk ve iç gerginlik riski yaratabilir.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.