
Investing.com — SEC Başkanı Paul S. Atkins Perşembe günü “Proje Kripto”yu duyurdu. Bu kapsamlı girişim, Amerikan finans piyasalarının blokzincire taşınmasını sağlamak ve Başkan Trump’ın ABD’yi “dünyanın kripto başkenti” yapma vizyonunu gerçekleştirmek için menkul kıymet düzenlemelerini modernize etmeyi amaçlıyor.
Washington D.C.’de Amerika First Policy Institute etkinliğinde konuşan Atkins, kendi liderliğindeki SEC’in önceliklerini açıkladı. Bu öncelikler arasında kripto varlık dağıtımlarını Amerika’ya geri getirmek, saklama seçeneklerini geliştirmek, “süper uygulamaları” kolaylaştırmak ve blokzincir yazılım sistemlerine uyum sağlamak için düzenlemeleri güncellemek yer alıyor.
Atkins şöyle konuştu: “Piyasalarımızın tarihinde yeni bir çağın eşiğindeyiz.” Ayrıca girişimin, yakın zamanda imzalanan GENIUS Yasası ve Başkan’ın Dijital Varlık Piyasaları Çalışma Grubu’nun tavsiyeleriyle birlikte çalışacağını belirtti.
Atkins, SEC personeline kripto varlık dağıtımları, saklama ve ticaret için net kurallar hazırlamalarını talimatını verdi. Bu süreçte geçici muafiyetler ve rahatlama önlemlerini de değerlendirecekler. Başkan, “çoğu kripto varlığın menkul kıymet olmadığını” vurguladı ve piyasa katılımcılarının dijital varlıkları uygun şekilde sınıflandırmasına yardımcı olacak kılavuzlar sözü verdi.
Başkan ayrıca modernize edilmiş saklama gereksinimleri ihtiyacına değindi. “Kişinin özel mülkiyetini kendi kontrolünde tutma hakkı temel bir Amerikan değeridir” dedi. Bununla birlikte, bazı yatırımcıların kayıtlı aracı kurumlara güvenmeye devam edeceğini de kabul etti.
Proje Kripto’nun önemli bir odak noktası “süper uygulamalar” olacak. Bu platformlarda menkul kıymet aracıları, tek bir çatı altında ve tek bir lisansla çeşitli ürün ve hizmetler sunabilecek. Bu sayede aracı kurumlar, menkul kıymetlerin yanı sıra menkul kıymet olmayan kripto varlıkları da işlem yapabilecek ve birden fazla lisans gerektirmeden staking ve borç verme gibi hizmetler sunabilecek.
Atkins ayrıca personeline, aracı kurumlar olmadan çalışan merkeziyetsiz finans uygulamaları dahil olmak üzere blokzincir yazılım sistemlerine uyum sağlamak için “eskimiş” kuralları güncellemelerini talimatını verdi. 20 yıl önce kabul edildiğinde karşı çıktığı Düzenleme NMS’de potansiyel değişiklikler önerdi.
Başkan ayrıca, şirketlerin mevcut düzenlemelere tam olarak uymayan yeni iş modellerini hızla başlatmalarına olanak tanıyan bir inovasyon muafiyeti önerdi. Bu muafiyet, menkul kıymet yasalarının temel amaçlarını gerçekleştiren ilke bazlı koşullara uyulması şartıyla geçerli olacak.
Atkins şunları söyledi: “Benim liderliğimde SEC, yenilikler yurt dışında gelişirken sermaye piyasalarımızın durgun kalmasını izlemekle yetinmeyecek.” Başkan bu girişimi, Amerika’nın finansal yeniliklerde liderliği için “nesiller boyu sürecek bir fırsat” olarak konumlandırdı.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.