
Investing.com — Bank of America (BofA), İngiliz sterlini konusunda iyimser ancak temkinli duruşunu sürdürüyor. Banka, yılın ikinci yarısına zor bir başlangıç yapıldığına ve mali endişeler ile piyasa momentumunun eksikliğinden kaynaklanan olumsuz duyguların biriktiğine dikkat çekiyor.
BofA’nın döviz (FX) stratejisti Kamal Sharma bir notta şöyle dedi: “Bu yılın büyük bir bölümünde GBP’ye karşı yapıcı bir tutum sergiledik, geçici başarılarla birlikte, ancak son bir ay içinde duyguların değiştiğini hissettik.”
Sharma şunları ekledi: “GBP’ye yönelik halsizliği belki de bir dizi faktör daha iyi açıklıyor: Kötüleşen İngiltere verileri, BoE fiyatlamasındaki değişim ve daha geniş G10’u etkileyen mali baskınlık.”
Son siyasi olaylar belirsizliği artırsa da, stratejist sterlinin zaten baskı altında olduğunu vurguluyor.
Sharma, zayıf ikinci çeyrek performansının tarife ön yüklemesi ve vergi değişiklikleri nedeniyle bozulmuş olabileceğine inanıyor. Ancak üçüncü çeyrekte, işgücü piyasasının direnci ve mali teşviklerle desteklenen bir toparlanma bekliyor. Konsensüs tahminleri, 2025’in ikinci yarısında hala yüzde 1’den fazla büyüme öngörüyor.
Genel olarak, BofA sterlin konusunda “yapıcı ama temkinli” kalmaya devam ediyor. Bankanın FX Faktör Sinyal modeli, kısa vadeli eğilimlerin düşüşe geçtiğini gösterse de, kurlar ve oynaklık gibi geleneksel değerleme çapaları sterlinin değerinin altında olduğunu ima ediyor.
Sharma ayrıca, uzun süredir devam eden işlem aralıklarından çıkamamanın önemli bir kısıtlama olduğuna işaret ediyor. Bununla birlikte, potansiyel bir sıçrama için şartların artık oluştuğunu düşünüyor.
Notta şu ifadeler yer alıyor: “FX oynaklığı ve kurlar gibi GBP için geleneksel çapalar, GBP’nin ucuz olduğunu gösteriyor.” Ayrıca, İngiltere kamu maliyesi etrafındaki yapısal olumsuzluğun, özellikle nicel sıkılaştırma yavaşlarken ve mali politika esneklik gösterirken, “yukarı yönlü bazı asimetrik riskler” yarattığı belirtiliyor.
BofA’nın ekonomistleri, işgücü piyasası ve ileriye dönük büyüme verilerinin iyileşmesi ışığında Eylül ayı faiz indirimi tahminlerini kaldırarak piyasa fiyatlamasına daha yakın bir çizgiye geldiler. Şimdi, BoE’nin rehberliğiyle tutarlı olarak, yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir gevşeme bekliyorlar.
Mali disiplin ve siyasi mesajlar inceleme altında kalırken, banka piyasaların sterlini cezalandırmakta hızlı davrandığını savunuyor.
Sharma şöyle dedi: “Piyasaların, İngiltere’yi masumiyet kanıtlama fırsatı vermeden önce mali ihlallerden suçlu bulmaya ne kadar istekli olduğunu görmeye devam ediyoruz.”
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.