
Investing.com — BCA Research analistlerine göre, ABD’nin kapsamlı gümrük vergilerinin ülke ekonomisi üzerindeki tam etkisi henüz hissedilmedi. Bununla birlikte, finansal koşullardaki son dönemdeki rahatlama talebe bir miktar destek sağlayacak.
Ekonomistler, ABD Başkanı Donald Trump’ın agresif gümrük vergilerinin enflasyon baskılarını artırabileceği ve daha geniş ekonomik faaliyeti olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Buna rağmen, bu haftaki raporlar, bazı gözlemcilerin önümüzdeki aylarda bir yavaşlama beklemesine rağmen, ABD ekonomisinin sağlam bir zeminde olduğu izlenimini verdi.
Perşembe günü, perakende satış rakamları beklenenden daha güçlü gelirken, haftalık işsizlik başvuruları tahminlerin altında kaldı. Haziran ayında enflasyon da genel olarak beklentilerle uyumlu seyretti. Ancak gümrük vergileri bazı malların fiyatlarını yukarı itiyor gibi görünüyor.
Trump’ın yükseltilmiş “karşılıklı” gümrük vergilerinin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos tarihi yaklaşırken, Beyaz Saray bu tarihten önce bazı ülkelerle yeni anlaşmaların yapılabileceğini belirtti. Şu ana kadar Birleşik Krallık, Çin, Vietnam ve Endonezya dahil olmak üzere bir avuç ülkeyle ön ticaret anlaşmaları imzalandı.
Avrupa Birliği gibi ABD’nin önemli ticaret ortakları dahil olmak üzere diğerleri, Trump’ın yükseltilmiş vergilerinden kaçınmak için henüz bir anlaşmaya varamadı.
BCA analistleri müşterilerine yazdıkları bir notta şöyle dedi: “ABD ekonomisinin bundan sonra nereye gideceği, onu etkileyen güçlerin dengesine bağlı olacak.”
Analistler şunu da ekledi: “Bir yandan, ticaret savaşının tam etkisi henüz hissedilmedi.”
“Diğer yandan, Nisan ortasından bu yana finansal koşullardaki rahatlama talebi güçlendirmeli. Ayrıca sadece ABD’de değil, Almanya ve Çin’de de mali teşvik beklentisi talebe destek olmalı.”
Analistler, ABD ekonomisinin “aşırı ısınmayı veya daha fazla soğumayı” önlemesi için, bu güçlerin büyük ölçüde birbirini dengelemesi gerektiğini belirtti.
Stratejistler bu “Goldilocks senaryosunun” gerçekleşmesini beklemeseler de, “göz ardı edilemeyeceğini” belirttiler. Sonuç olarak, yatırımcılara “hisse senetlerinde sadece mütevazı bir düşük ağırlık” önerdiler.
BCA analistleri şöyle yazdı: “Tamamen savunmaya geçmeden önce ’durgunluğun gözlerinin akını görene kadar’ beklemeye devam ediyoruz.”
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.