
Investing.com — ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü altı ülkeye tarife mektupları göndererek, bu ülkelerden yapılan ithalata %20 ile %30 arasında değişen yeni gümrük vergileri uygulanacağını duyurdu.
Tarife bildirimlerini alan ülkeler Cezayir, Brunei, Irak, Libya, Moldova ve Filipinler oldu. Belirlenen tarife oranları Cezayir, Irak ve Libya için %30, Brunei ve Moldova için %25, Filipinler için ise %20 olarak açıklandı.
Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’ye hitaben yazılan örnek bir mektupta Trump, tarifelerin 1 Ağustos 2025 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirtti. Başkan, bu önlemleri uygulamanın temel nedeni olarak “sürdürülemez Ticaret Açıkları”nı gösterdi.
Trump, Libya liderine yazdığı mektupta şöyle dedi: “1 Ağustos 2025 tarihinden itibaren, tüm Sektörel Tarifelerden ayrı olarak, Libya’nın Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderdiği herhangi bir ve tüm Libya ürünlerine sadece %30 oranında bir Tarife uygulayacağız.”
Başkan, bu ülkelerdeki şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri içinde üretim yaparak tarifelerden kaçınabileceklerini belirtti ve bu tür düzenlemeler için onayların “birkaç hafta içinde” hızlandırılacağını vaat etti.
Bununla birlikte, Trump karşılıklılık maddesi de ekleyerek, bu ülkelerin kendi tarifelerini artırmaları durumunda ABD’nin duyurulan oranlara eşdeğer artışlar ekleyeceği konusunda uyarıda bulundu.
Mektuplar, tarifelerin her ülkeyle ABD ilişkisine ve kendi ticaret engellerini kaldırma isteklerine bağlı olarak “yukarı veya aşağı” ayarlanabileceğini belirtti.
Benzer mektuplar dün Japonya ve Güney Kore dahil olmak üzere diğer ülkelere de yazılmıştı.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.