
Investing.com – ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile yeni bir ticaret anlaşması imzalandığını duyurdu. Ancak anlaşmanın içeriğine ilişkin kamuoyuna herhangi bir detay verilmedi. ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ise Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada anlaşmanın bu hafta başında “imzalandığını ve mühürlendiğini” belirtti. Trump, aynı zamanda Hindistan ile de yakında bir ticaret anlaşmasına varmayı beklediğini ifade etti.
Söz konusu gelişme, Mayıs ayında Cenevre’de yapılan ABD-Çin ticaret görüşmelerinin ardından gelen müzakere sürecinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Cenevre’deki görüşmeler sırasında taraflar, planlanan yoğun gümrük tarifesi artışlarını askıya alırken, Londra’da devam eden görüşmelerin ardından çerçeve niteliğinde bir anlaşmaya varılmıştı. Trump’ın sözünü ettiği anlaşmanın da bu süreçte oluştuğu ve önceki çerçeveyle uyumlu olduğu tahmin ediliyor.
ABD-Çin anlaşması nadir toprak sevkiyatı odağında
Anlaşmanın en dikkat çeken başlıklardan biri nadir toprak minerallerinin ihracat sürecinde yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik oldu. ABD tarafı, Pekin ile yaptığı bu yeni mutabakatla Çin’in ABD’ye nadir toprak arzını yeniden hızlandırmayı taahhüt ettiğini düşünüyor. Nadir topraklar; elektrikli araçlar, yarı iletkenler, savunma sanayi ve uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda kritik rol oynayan malzemeler olarak ön plana çıkıyor.
Çin, Trump yönetiminin uyguladığı tarifelere tepki olarak daha önce nadir toprak ve mıknatıs ihracatını yavaşlatmış, bu da küresel tedarik zincirlerini önemli ölçüde etkilemişti. Beyaz Saray’dan bir yetkili, Çin’in Cenevre’de yapılan anlaşmayı uygulamak için nadir toprak sevkiyatlarını hızlandırmayı amaçlayan yeni bir çerçevede ABD ile uzlaşmaya vardığını açıkladı. Çin Ticaret Bakanlığı ise, bu hafta “uygun şekilde yapılan lisans başvurularının” hızlandırılarak onaylandığını duyurdu.
Trump yönetimi: “Bazı ülkeler için tarife iadesi olabilir”
Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Stephen Miran da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 9 Temmuz’da sona erecek olan tarife ateşkesinin ardından belirli bazı ülkeler için daha önceki yüksek tarife oranlarının geri dönebileceğine işaret etti. Özellikle uzlaşmaya yanaşmayan, “inatçı” ülkeler için 2 Nisan tarihinde uygulanan sert vergi oranlarının yeniden devreye alınabileceğini söyledi.
Miran’a göre, bazı ülkeler Trump yönetimine yönelik politikalarda esnek davranarak %10’un altındaki vergi oranları için taviz vermekteyken, bazı ülkelerin daha dirençli pozisyonları sürdürmesi nedeniyle cezalandırıcı tarifelerle karşılaşabileceği öngörülüyor. Ek olarak, “iyi niyetli müzakere süreci yürüten ülkeler” için tarifesiz dönemin uzatılmasının mümkün olabileceği vurgulandı. Bu gelişmeler, önümüzdeki dönemde ABD’nin dış ticaret politikalarında yeniden daha agresif bir tavır alabileceği sinyallerini veriyor.