
Investing.com — ABD Başkanı Donald Trump, İşgücü İstatistikleri Komiseri Dr. Erika McEntarfer’ı seçim sırasında istihdam verilerini siyasi amaçlarla manipüle etmekle suçlayarak görevden alma planlarını açıkladı.
Trump, Truth Social’da yaptığı paylaşımda, Biden’ın atadığı McEntarfer’ın “Kamala’nın zafer şansını artırmak için seçimden önce İş Rakamlarını tahrif ettiğini” iddia etti. Başkan, Mart 2024’te yaklaşık 818.000 ve Ağustos ile Eylül aylarında 112.000 olmak üzere iş büyümesindeki iddia edilen abartılı rakamlara atıfta bulundu.
Bu açıklama, Cuma günü yayınlanan ve beklentilerin altında kalan Temmuz ayı istihdam verilerinin ardından geldi. Rapor, sadece 73.000 tarım dışı istihdam artışı gösterdi. Bu rakam tahminlerin oldukça altında kaldı. Ayrıca önceki iki ay için 258.000 işlik önemli bir aşağı yönlü revizyon da raporda yer aldı. İşsizlik oranı ise hafifçe artarak yüzde 4,2’ye yükseldi.
Trump, “Ekibime bu Biden Siyasi Atamasını DERHAL kovmalarını emrettim” dedi ve McEntarfer’ı “çok daha yetkin ve nitelikli biriyle” değiştirmeyi planladığını belirtti.
Başkan ayrıca Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ı da eleştirdi. Trump, Fed’in “faiz oranlarıyla oyunlar oynadığını” ve potansiyel olarak Kamala Harris’in kampanyasına yardımcı olmak için başkanlık seçimlerinden önce faiz oranlarını iki kez düşürdüğünü ima etti.
Hayal kırıklığı yaratan istihdam raporu finansal piyasaları etkiledi. Hisse senetleri düşerken ABD devlet tahvil getirileri de azaldı. Piyasa beklentileri şu anda Federal Rezerv’in faiz indirimine Eylül toplantısında başlamasından yana. Ayrıca sonrasında ek indirimler yapılması da öngörülüyor.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.