
Investing.com — Kanada’nın ana borsa endeksine bağlı vadeli işlemler, yatırımcılar ABD Başkanı Donald Trump’ın devam eden ticaret gündemindeki yeni gelişmeleri izlerken Perşembe günü hafif yükseldi.
Türkiye saatiyle 13.24 itibarıyla, S&P/TSX 60 standart vadeli işlem endeksi 3 puan veya %0,2 artış gösterdi.
S&P/TSX kompozit endeksi Perşembe günü 68,75 puan veya %0,3 yükselerek 26.972,32 puandan kapandı. Bu seviye, geçen hafta ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesine oldukça yakın.
Altın fiyatlarındaki yükseliş, metal madenciliği hisselerindeki artışı destekledi. Ancak kazançlar bakır üreticileri tarafından sınırlandırıldı. Trump, Çarşamba günü kabine toplantısında Amerika Birleşik Devletleri’ne kırmızı metal ithalatına %50 gümrük vergisi uygulayacağını söyledi.
Petrol fiyatı %0,1 oranında marjinal olarak yükselmesine rağmen, enerji sektörü de hafif düşüş gösterdi.
ABD vadeli işlemleri düştü
ABD borsa endeksi vadeli işlemleri Perşembe günü hafif düştü. Yatırımcılar Başkan Donald Trump’ın son tarife açıklamalarını değerlendirirken, önceki seansın güçlü kazançlarının bir kısmını geri verdi.
Türkiye saatiyle 13.57’de Dow Jones Vadeli İşlemleri 79 puan veya %0,2 düştü. S&P 500 Vadeli İşlemleri 6 puan veya %0,1 geriledi. Nasdaq 100 Vadeli İşlemleri ise çoğunlukla değişmedi.
Wall Street’teki ana endeksler önceki seansta yükseldi. Yapay zeka favorisi Nvidia (NASDAQ:NVDA), kısa bir süre için de olsa 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olurken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite tüm zamanların en yüksek kapanışını kaydetti.
Brezilya anlaşmazlığı ortasında Trump tarife endişeleri devam ediyor
Trump Çarşamba günü, Brezilya’nın en çok etkilenenler arasında olduğu bir dizi ülkeden ithalata yönelik tarifeleri özetleyen daha fazla mektup yayınladı.
ABD başkanı, Güney Amerika devinden yapılan tüm ithalata %50 gümrük vergisi uygulamayı planladığını söyledi. 1 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girecek olan vergiler, kısmen Trump’ın bölgedeki siyasi müttefiki olan eski Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro’nun algılanan kötü muamelesine yönelik öfkesine bir yanıttı.
Brezilya Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarifeyi kınadı ve orantılı bir yanıt sözü verdi. Bu durum, Washington ve Brasilia arasında bir ticaret savaşı konusunda bazı endişelere yol açtı.
Ayrıca Trump, bu haftanın başlarındaki tehdidini yerine getirerek, yine 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere bakıra %50 gümrük vergisi uygulayacağını da duyurdu.
Petrol fiyatları hafif düştü
Ham petrol fiyatları Perşembe günü hafif düştü. Yatırımcılar belirsiz ticaret ortamını ve ABD benzin talebinin güçlü olduğuna dair işaretleri değerlendirdi.
Türkiye saatiyle 13.57’de Brent vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 70,02 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD Batı Teksas Petrolü (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ise %0,4 düşüşle varil başına 68,14 dolar oldu.
Tarifelerin küresel talep üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin belirsizlik, özellikle İsrail-İran ateşkesinin sürmesiyle jeopolitik risk primlerinin azalması nedeniyle daha temkinli bir alım ortamına yol açtı.
Öte yandan, Enerji Bilgi İdaresi (EIA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, geçen hafta ABD ham petrol stoklarının arttığını, benzin ve distilat stoklarının ise düştüğünü bildirdi. EIA’ya göre, benzin talebi geçen hafta %6 artarak günlük 9,2 milyon varile yükseldi.
Altın hafif yükseldi
Altın fiyatları marjinal olarak yükseldi ve büyük ölçüde son dönemde oluşan işlem aralığı içinde kaldı.
Dolar düşerken daha geniş metal fiyatları yükseldi. Ancak yeşil para birimi, üç yıllık düşük seviyelerden son dönemdeki toparlanmasının büyük bir kısmını korudu.
Türkiye saatiyle 13.56’da spot altın %0,4 yükselerek ons başına 3.326,18 dolar oldu. Eylül vadeli altın vadeli işlemleri ise %0,4 artışla ons başına 3.334,72 dolar seviyesine yükseldi.
Trump’ın tarife gündemi, başkanın ABD’nin önemli ticaret ortaklarına yönelik yüksek ticaret tarifeleri özetleyen çeşitli mektuplar yayınlamasıyla altında sınırlı güvenli liman talebi yarattı. Ancak aynı zamanda etkili tarife tarihini 1 Ağustos’a erteleyerek, Washington’ın daha fazla ticaret anlaşması imzalayacağına dair bazı umutları sürdürdü.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.